Coloration FAQ Article image Coloration FAQ Article image

Hårfärger – Q&A

Det är enkelt att använda hemmahårfärger. I förpackningen finns du ska använda och bruksanvisningen ger instruktioner om hur du ska gå tillväga för att färga håret, om det så är första gången du färgar ditt hår eller om där är ett behov av att färga utväxten. 

Hårfärger – Q&A

Är det enkelt att färga håret själv?

Det är roligt att färga håret själv, eftersom du kan göra det enkelt och snabbt.

Det är dock viktigt att man läser instruktionerna på asken och instruktionerna i bruksanvisningen noggrant innan man färgar sitt hår . OBS! Glöm inte att utföra allergitest 48 timmar innan du färgar ditt hår, varje gång du ska färga ditt hår.

Vilken hårfärg kan jag välja?

Innan du färgar håret ska du överväga vilket resultat du vill ha och även se vilken hårfärg du har innan hårfärgning samt ditt hårs kvalitet. Hårets utgångspunkt, tidigare behandlingar och kvalitet är avgörande för vad man kan uppnå med en permanent hårfärg. Håret indelas i 10 toner: 1 är svart och 10 är extra ljusblond. Välj gärna en hårfärg som är en tonhöjd ljusare än din naturliga hårfärg. Man kan alltid färga håret en tonhöjd mörkare om man inte är nöjd med färgen, men man kan inte färga ett färgat eller behandlat hår ljusare, då man måste avfärga håret först.

Hur vet jag vilken hårfärg jag får efter att jag har färgat det?

Kom ihåg att modellen på förpackningen enbart är en indikator på slutresultatet, man ska alltså inte välja nyans efter modellens hårfärg. Resultatet på hårfärgningen beror på din naturliga hårfärg och den färg du eventuellt redan har behandlat ditt hår med tidigare. På våra förpackningar finns bildexempel med före-bilder på olika hårfärger och efter-bilder på hur resultatet blir. Kom ihåg att om du redan har ett färgat hår kan du inte ljusa upp det såvida du inte avfärgar först. Ett ofärgat hår kan däremot ljusas upp.

Hur många förpackningar av hårfärgen behöver jag för att färga mitt hår?

Hur många förpackningar som behövs vid färgning med hemmafärger beror på hårets längd och hur många hårstrån man har. Det är viktigt att använda rikligt med färg så att allt hår är täckt med färgmassa. En god tumregel är om du har axellångt hår att du överväger att använda två förpackningar med hårfärg.

Hur ofta kan jag färga mitt hår?

Vi rekommenderar att vänta minst 4–6 veckor mellan varje färgning.

Jag har grått hår och färgen täcker inte mina gråa hårstrån, hur gör jag?

Våra hårfärger är utvecklade att täcka gråa hårstrån. Ett grått hårstrå har en annan struktur och vi är medvetna om att det kan vara problematiskt  och utmanande att färga ett grått hår oavsett om man har 100 % naturligt grått hår eller om man enbart har några gråa hårstrån i förhållande till det övriga håret. Det är viktigt att man inte tvättar håret innan man färgar sitt hår. Har man 100 % naturligt grått hår är det viktigt att applicera rikligt med färg i hela håret så att färgmassan täcker allt hår. Har man inte så många gråa hårstrån i förhållande till det övriga håret är det viktigt att börja färgappliceringen på det grå håret.  Genom att förlänga verkningstiden med 10 minuter lyckas färgningen av grått hår i de flesta tillfällen.

Ju mörkare hårfärg desto bättre gråhårstäckning

Kan jag blanda en 4.0 och en 7.0? Vilket resultat får jag om jag blandar dessa?

Vi rekommenderar inte att man blandar hemma färger själv. Vi har ett brett sortiment med olika härliga hårfärger att välja mellan som är färdiga att använda för att göra det så enkelt som möjligt att färga håret själv hemma.

Jag har blont hår, och vill nu prova att brunt, hur gör jag?

Vi rekommenderar om man vill färga sitt hår mörkare att man färgar håret gradvis mörkare. En god tumregel är att färga håret max 2 tonhöjder mörkare åt gången, dels för att undvika missfärgning. Man kan inte färga håret mer än två tonhöjder mörkare. Vill man bli mörkare än två tonhöjder på en gång behöver håret förpigmenteras. Dels kan man också behöva tid att vänja sig vid sin nya hårfärg. 

Jag har haft brunt hår i många år och vill nu vara blond - hur gör jag?

En avfärgning avfärgar gammal hårfärg och bleker de naturliga färgpigmenten som finns inne i hårstrået. Hur många tonhöjder ljusare man kan bli med en avfärgning beror på tidigare behandlingar i håret och hårets naturliga färgpigment. Man ska vara uppmärksam på att man kanske inte kan gå från att vara mörkhårig till helt ljusblond med en avfärgning. Det kan kräva flera avfärgningar – och då är det viktigt att håret har en god kvalitet.

Hur vårdar jag mitt behandlade hår för att behålla intensitet och glans mellan hårfärgningarna?

Det rekommenderas att använda hårvårdsprodukter utvecklade till ett färgat eller behandlat hår.