Så väljer du rätt solskydd för ditt ansikte baserat på din hudton.

Solskyddscreme är så pass viktigt att den bör ingå i din dagliga hudvårdsrutin. Beroende på vilken formula du väljer, kan den stärka din huds naturliga försvar och skydda den mot solens uttorkande och skadliga effekter. Är du osäker på hur du ska välja rätt solskyddscreme för ansiktet baserat på din hudton samt som förbättrar din hudtextur? Här är vad du bör komma ihåg...

Så väljer du rätt solskydd för ditt ansikte baserat på din hudton.

Hudton: Även som du har en mörkare hudton som innehåller en högre mängd melanin (som kanske gör att du tror att du är mindre benägen att bli solbränd) så finns ändå risken att du utsätts för dagliga solskador.  Oavsett om din hudton är mörk eller ljus så rekommenderas det ändå starkt att du använder ett bredspektrat solskydd för att effektivt skydda mot både UVA- och UVB-strålar. 

Hudtyp: Det finns många olika slags solcremer för ansiktet på marknaden så att du kan välja den som passar bäst för din hudtyp -  för att uppnå bäst resultat.

Oljig hy
Om du redan har fet/oljig hud kanske du drar dig för att använda solcreme. Detta problem löser du genom att använda en solcreme med en icke-fet formula med mattgörande effekt som inte täpper till dina porer. Alternativt kan du testa en mist då den ger bra skydd utan att kännas fet.  Det förhindrar även att oljor från dina händer överförs på ansiktet och gör att huden känns ännu mer fet. 

Torr hy
De flesta solcremer kan rekommenderas till torr hy då de är utvecklade för att bevara hudens fuktnivå. Om du har torr hud kan du satsa på en närande olja eller fuktgivande creme som innehåller fuktgivande ingredienser för att tillföra din hud en efterlängtad fuktboost.

Blandhy/Kombinerad
Om du har kombinerad hud kan du med fördel använda en olje-fri formula men som ändå har fuktgivande ingredienser så att din hud återfuktas utan att bli oljig. 

Känslig 
Solcreme rekommenderas för alla med känslig eller ömtålig hud, och i synnerhet till barn. Ett smart val är Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Mist med en formula så lätt att du kan använda den ovanpå makeup, eller Sensitive Advanced Face Cream. Barn har extremt känslig hud så de bör använda ett högt SPF och du bör välja ett solskydd som är speciellt utvecklat för barn och deras ömtåliga hud.  De ska dessutom undvika att utsättas för sol så mycket som möjligt och helst även använda kläder, hatt/keps och solglasögon. 

Tid i Solen
Utöver din hudton bör du beakta hur länge du kommer att vara exponerad för sol och applicera solskyddet därefter.  Vid lång och intensiv solexponering rekommenderas ett vattenfast solskydd med SPF 50 eller högre, och det är viktigt att applicera flera lager - speciellt om du har badat eller svettats mycket. Solens strålar går igenom både moln och glas, så kom ihåg att inte bara använda solskydd på semestern! 
Genom att följa dessa steg bör du nu kunna identifiera din hudton, typ och hur länge du ska vara i solen så att du kan välja rätt solskydd för bästa möjliga skydd och vård som din hud behöver varje dag.